אנו מציעים לכם שני ניסויים מקסימים בהכנת ברד (המכה השביעית של פסח) :
הראשון מתוק, קר וניתן לאכילה. כדאי לנסות בבית…
השני גם הוא קליל עם חומרים שניתן למצוא בכל בית
הציוד הנדרש: |
ניסוי ראשון
ניסוי שני:
|
שלבי ההכנה: |
ניסוי ראשון:
ניסוי שני:
|
מה ניתן ללמוד? |
ניסוי 1:
המים והסוכר יוצרים תמיסה ככל שכמות הסוכר במים גבוהה יותר, כך טמפרטורת הקיפאון שלה יורדת, חלקיקי הסוכר מפריעים למולקולות המים ליצור קשרים חזקים ולכם קיבלנו קרח גרוס כלומר- ברד. בכוס ללא הסוכר, לעומת זאת, רמת הסוכר נמוכה ולכן הצלחנו להקפיא את התערובת וליצור קרחון קפוא וטעים. ניסוי 2: בטבע, השמש מאדה את מי הים, שעולים לשכבות הקרות של האטמוספרה, מתעבים שם לטיפות ויורדים מחדש אל פני האדמה בתור גשם, שלג או ברד. האדים שיעלו מהמים הלוהטים יתעבו על קרקעית הצלוחית הקרה ויירדו בטיפות גדולות בחזרה לתוך הצנצנת, ממש כמו גשם היורד מהעננים. המים יתאדו גם מבריכת הפטל, אך הפלא ופלא – הגשם עדיין יישאר שקוף. מדוע? משום שהצבע האדום של תרכיז הפטל לא מתאדה עם המים, וכך גם הסוכר שבו. לכן גם אם תטעמו את טיפות המים שנקוו על הצלוחית הקרה, תגלו שהן אינן מתוקות. |