היא נמצאת על כל שולחן סדר בכל פסח – אבל האם פעם חשבתם איך בדיוק מייצרים מצה ?
הידעתם שאסור שהבצק יהפוך לחמץ בשום שלב ולכן יש לייצר את המצה בתוך 18 דקות בלבד, שאחרת היא לא תהיה מצה כשרה.
מדוע יש חורים במצה? חירור המצות נועד למנוע את תפיחתה. למעשה החורים שומרים על הבצק מהחמצה ומובילים להיותה מצה כשרה לפסח.
כיצד מתבצעת התפיחה? שמרי האפייה הם שמרים החיוניים להתפחת הבצק. בתהליך האפייה משתמשים בתכונת התסיסה של השמרים המוספים לבצק. התסיסה גורמת ליצירת בועות של CO2 (פחמן דו חמצני) הנלכדות בגוף הבצק וגורמות לתהליך ההתפחה.
השמרים הם יצורים חד תאיים מקבוצת הפטריות והם מתרבים ע”י הנצה. קיימות מספר משפחות שמרים הנבדלות על פי תכונותיהם הפיזיולוגיות כשהזיהוי המדויק בין סוגי ומיני השמרים מתבצע על פי התכונה להתסיס סוכרים שונים.
תסיסה מהי? על פי ההגדרה המדעית תסיסה היא – צורה של פעילות חומרים (פעילות מטבולית) לשחרור אנרגיה, בה הן חומר המוצא (סוכר במקרה שלנו), והן התוצר הסופי (אלכוהול – כוהל אתילי) הם חומרים אורגניים.
בואו נערוך שני ניסויים עם שמרים:
הציוד הנדרש: |
ניסוי ראשון:
ניסוי שני :
|
שלבי ההכנה: |
ניסוי ראשון:
ניסוי שני:
|
מה ניתן ללמוד? |
ניסוי ראשון – השמרים מפרקים את הסוכר תוך יצירת גז פחמן דו חמצני המשתחרר וגרם לניפוח הבלון בבקבוק בו היה לשמרים את הסוכר לפרוק. כמו כן, בזמן פרוק הסוכר נוצר אלכוהול אותו ניתן להריח בעת פרוק הניסויי.
ניסוי שני – השמרים מפרקים את העמילן (רב הסוכר) שבקמח תוך יצירת גז פחמן דו חמצני המשתחרר וגרם לניפוח הבצק הדביק. בזמן אפיית הבצק מתנדף האלכוהול שנוצר והשמרים נשרפים. קבלו 5 רעיונות נוספים לפעילות שמתאימה לפסח:
|