חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

משלוח חינם! בהזמנה מעל 250 ₪

פופקורן
שלושה ניסויים מרתקים

האם אתם אוהבים פופקורן? אנחנו מאד אוהבים לנשנש פופקורן, אבל פופקורן הוא יותר מסתם חטיף ויש מאחוריו הרבה מדע .

אז בואו נחקור קצת, ונעשה כמה ניסויים מדעיים של פופקורן

1. איך פופקורן קופץ?

אולי אחד הניסויים הפשוטים ביותר שאתם יכולים לעשות הוא להכין פופקורן כדי לגלות איך הוא קופץ.

נשאל שאלה פשוטה: אילו אלמנטים אתם צריכים כדי להכין פופקורן? (רמז: חום) אבל, למה החום גורם לגרגירים לקפוץ?

הכל קשור ללחץ, והמבנה המסוים של גרעין הפופקורן. גרגר התירס מורכב בעיקר מעמילן ומים ומוקף במעטפת חיצונית קשה . כאשר מחממים את הגרגירים ,הלחות שבתוכם הופכת לאדי מים הגורמים להיווצרות לחץ והמעטפת החיצונית אינה עוד יכולה לשמור על שלמותה . בסופו של דבר משתחררים אדי מים בפיצוץ .תוך כדי הקיטור משתחרר ותוכו של הגרגר בוקע החוצה .מה שאנו רואים הוא העמילן שבגרגר שהפך לבן בעת “בישולו”, עוד לפני הפיצוץ .הקיטור הוא זה שמקנה לעמילן את צורת המניפה האוורירית שלו.  ובמקביל נשמע קול פיצוץ, או צליל “פופ” – שנתן לחטיף את שמו באנגלית, פופקורן.

מדוע יש גרגירים שלא מתפוצצים? כאשר המעטפת החיצונית של הגרגר סדוקה או פגומה, אדי המים משתחררים במהלך החימום .במקרה זה לא נוצר הלחץ הנדרש בתוך הגרעין ולכן הוא לא מתפוצץ

2. גרעיני תירס קופצניים – ניסוי עם גזים מוצקים ונוזלים
גרעיני התירס הזה יקפצו למעלה ולמטה שוב ושוב במיכל שלכם במשך יותר משעה.

זה ממש מהפנט לצפות בזה וזה יוצר הזדמנות מצוינת לדבר על גזים, נוזלים ומוצקים עם ילדכם.

החומרים הדרושים:

  • צנצנת זכוכית שקופה
  • גרעיני תירס יבש
  • 2 1/2 – 3 כוסות מים
  • 2 כפות. של סודה לשתייה
  • 6 כפות. של חומץ לבן
  • צבע מאכל (לא חובה)

הוראות:

  1.  מלאו את הצנצנת במים והוסיפו כמה טיפות של צבע מאכל.
  2.  מוסיפים את הסודה לשתייה ומערבבים היטב עד שהכל נמס.
  3.  מוסיפים חופן קטן של גרעיני תירס יבשים.
  4.  הוסיפו את החומץ וראו את התירס מתחיל לקפוץ למעלה ולמטה

הסבר:

בעצם המדע מאחורי הפעילות הוא שכאשר הסודה לשתייה והחומץ מתחברים, הם מגיבים ויוצרים גז פחמן דו חמצני (CO2). הגז יוצר בועות במים אשר מסתובבות סביב גרעיני התירס. הבועות מרימות את הגרעינים אל פני השטח וכשהן מגיעות לשם הן קופצות והגרעינים שוב שוקעים. ה”קפיצה” נמשכת עד שהתגובה של החומץ והסודה לשתייה מסתיימת.

3. נפח ומצבי חומר 

החומרים הדרושים:

  • שתי  צנצנות ריקות ושקופות באותו גודל
  • כוס גרעיני תירס יבשים

אופן הפעולה:

  1. חלקו את כוס הגרעינים לחצי בדיוק
  2. מחצית הכניסו לצנצנת אחת
  3. ואת החצי השני הכינו לפופקורן (במיקרו או בשמן) והכניסו לצנצנת השניה

הסבר:

נפח – הדבר הראשון שאנו יכולים לחקור הוא מושג הנפח. נפח הוא כמות החלל שתופס אובייקט

שתי הצנצנות מכילות אותה כמות גרעיני פופקורן – עם זאת, הגרעינים בצנצנת הפופקורן תופסים בבירור נפח גדול יותר מהצנצנת. מעניין, לא?

גרעיני פופקורן מוכנים, כל גרגיר מתרחב ותופס יותר מקום. שאלו את הילדים אילו על פריטים אחרים הם יכולים לחשוב שיתנו תוצאה דומה? ל

רמז:  לבלונים תהיה אותה תוצאה! כשהם מנופחים, הם יתפסו פחות מקום מאשר כשהם לא מנופחים

שינוי פיזי – כל הדברים עלי אדמות מורכבים מחומר. חומר הוא כל חומר שיש לו מסה ותופס מקום.

לפעמים, אנו יכולים לשנות מצב החומר (או לשנות את צורתו) – אנו יכולים לעשות משהו כדי לגרום לו להיראות אחרת.

למשל, אפשר להקפיא מים וליצור קרח. מים הם נוזל, קרח הוא מוצק – לפיכך, הקפאה שינתה את מצב המים. עם שינוי פיזי, הגודל, הצורה או הצבע של החומר ישתנו

ע”י חימום הגרעינים, שינינו את המצב הפיזי של הפופקורן – כלומר הוא נראה שונה ממה שהתחלנו. במקרה זה, מדובר בשינוי פיזי קבוע מכיוון שאיננו מסוגלים לחזור לצורת הגרעין המקורי.

זה לא נכון לגבי דוגמת הבלון שלנו למעלה או הקפאת מים – ניתן לרוקן בלונים ולהחזיר אותם למצבם המקורי וניתן להמיס קרח ולהחזיר למים. אז בשתי הדוגמאות הללו, אין שינוי פיזי קבוע שמתרחש

שימו לב שמדובר בשינוי פיזי ולא כימי מכיוון שיש לנו את אותו החומר – רק במצב שונה (גרעין לעומת פופקורן). כאשר הפופקורן במצב גרעין, יש בפנים כמות קטנה של נוזל – כאשר הוא מוקפץ, הנוזל מתחמם, משתחרר והגרעין משנה צורה.

זה שונה מאוד מנגיד, אפיית עוגה. כשאתם מערבבים מרכיבים לעוגה ואז מחממים, אתם יוצרים תגובה כימית – אבקת האפייה בעוגה מתחממת ומשתנה לגז.

שלום ילדים מדהימים! היום אנו מתכנסים לפעילות מיוחדת שתאפשר לנו ליצור משהו ייחודי ומרגש –...
יום המשפחה זהו יום מיוחד , יום שבו אנו מזמינים אתכם להתרכז, להתחבר וליצור מזכרת...
הוא אחד מהמזונות הבולטים ביותר של הטבע, אבוקדו הוא פרי פופולרי ומזין מאוד שאנשים נהנים...
קוראים לו הזהב הירוק, זהו האבוקדו (אבוקדו הוא פרי ולא ירק) הפרי בעל הערכים התזונתיים...
0
    0
    העגלה שלך
    העלה שלך ריקהחזור לקניה
      Calculate Shipping
      Apply Coupon
      Available Coupons
      הנחה10 Get 10% off

      קבלו תוכן קסום בחינם!

      נרשמים לניוזלטר ונהנים מעדכונים,
      שלל הטבות ומלא הפתעות