חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

משלוח חינם! בהזמנה מעל 250 ₪

ניסוי ניפוח בלונים
ללא נשיפה

האם ניתן לנפח בלון ללא נשיפה ? בוודאי שאפשר בואו ננסה שתי שיטות .

ניסוי 1 – ניפוח בלון בעזרת שמרים

הציוד הנדרש:
  • חבילת שמרים טריים בשקית
  • בקבוק זכוכית ריק קצת יותר מחצי ליטר
  • כפית גדושה של סוכר
  • ½ כוס מים פושרים
  • בלון עגול
  • משפך קטן
שלבי ההכנה:
  • היעזרו במשפך ושפכו את תוכן שקית השמרים אל תוך הבקבוק.
  • הוסיפו את הסוכר והמים ונענעו את הבקבוק בעדינות כדי שכל החומרים יתערבבו.
  • הלבישו את הבלון על פיית הבקבוק.
  • עקבו אחר המתרחש מדי 10 דקות במשך שעה
מה ניתן ללמוד?

הבלון לאט לאט מתחיל להתנפח והשמרים עולים ותופחים בתוך הבקבוק.

איך זה קורה?

ברגע שהסוכר בא במגע עם המים והפך רטוב וחמים, החלו השמרים להשתמש בו כמזון ליצירת אנרגיה. בתהליך זה פלטו השמרים תוצרי לוואי של פחמן דו-חמצני ואלכוהול. הגז נלכד בבקבוק האטום והחל לנפח את הבלון.

אנו משתמשים בשמרים לתעשיית המזון והשתייה החריפה. שמרים הם בעצם פטריות חד-תאיות המסוגלים לבצע נשימה אווירנית בדומה לנו הנושמים חמצן. אך הפטריות יכולות גם לחיות בהיעדר חמצן בהיותן מסוגלות להפיק אנרגיה גם בצורות אחרות. במקרה של השמרים, הם מסוגלים לפרק סוכר המצוי בסביבתם.

כשמצוי חמצן בסביבתם, יכול תא השמר לפרק מולקולות גלוקוז ליצירת מולקולות אנרגיה תוך פליטת מים ופחמן דו-חמצני. בתהליך אפיית עוגות אנו משתמשים בשמרים ובסוכר כדי להתפיח את הבצק. מולקולות הפחמן הדו-חמצני, נלכדות בחומר ומנפחות אותו.

כשמדובר בתסיסה כוהלית נוצר פירוק של מולקולות גלוקוז בלי נוכחות חמצן. התוצאה הסופית היא פליטת מולקולות אנרגיה, אלכוהול ופחמן דו-חמצני.

ניסוי 2 – ניפוח בלון בעזרת שמרים

הציוד הנדרש:
  • חצי כוס חומץ
  • בקבוק זכוכית ריק קצת יותר מחצי ליטר
  • כפית גדושה של סודה לשתיה
  • בלון עגול
  • משפך קטן
שלבי ההכנה:
  • היעזרו במשפך ושפכו את החומץ אל תוך הבקבוק.
  • הוסיפו את הסודה לשתיה לתוך הבלון עצמו  (נסו קודם למתוח אותו קצת)
  • הלבישו את הבלון על פיית הבקבוק כך שתכולת הסודה תתרוקן לתוך הבקבוק.
  • עקבו אחר המתרחש
מה ניתן ללמוד?

הבלון לאט לאט מתחיל להתנפח כי נוצרה ריאקציה.

איך זה קורה?

יצרנו תגובה בין חומצה ובסיס. ברגע שחומץ – חומר חומצי כמו לימון, מיץ עגבנייה ורוב האוכל שאנחנו אוכלים פוגש באבקת סודה לשתייה – חומר בסיסי כמו חלבון ביצה, אבוקדו, אבקת כביסה, סודה נוצרת תגובה.
בתגובה בין חומצות ובסיסים נוצרים מים וחומרים נוספים. במקרה של חומץ וסודה נוצר גם הגז פחמן דו חמצני. הגז משתחרר לבקבוק ובהמשך גם אל תוך הבלון, וכך הבלון מתנפח.
הגז שכעת בתוך הבלון הוא פחמן דו חמצני בלבד וזהו גז כבד מאוד ולכן נופל לרצפה מהר יחסית לבלון רגיל.
אבקת סודה לשתייה משמשת להתפחת עוגות. במפגש עם חומצות אבקת הסודה משחררת פחמן דו חמצני לתוך הבלילה ומתפיחה את העוגה. לכן בעוגות בהן משתמשים באבקת סודה להתפחה, תמיד יופיע במתכון גם נוזל חומצי, כמו שמנת חמוצה, מיץ תפוזים וכו’.
למעשה אבקת סודה לשתייה היא גם החומר הפעיל באבקת האפיה. באבקת אפיה, בנוסף לאבקת סודה מוסיפים גם אבקת חומצה. ברגע שאבקת האפיה פוגשת במים, האבקות נרטבות ומגיבות אחת עם השנייה ליצירת אותה תגובה ושחרור של גז.

 

קבלו את הגירסא המדעית שלנו לחג פורים! תוכלו ללמד את הילדים על שיווי משקל ומרכז...
ליצן מדלג פעילות חמודה עם ילדים לפורים ! הפעילות מתאימה כפעילות ביתית או כיתתית בקבוצות,...
ליצן מתגלגל פעילות מקסימה עם ילדים לפורים ! הפעילות מתאימה כפעילות ביתית או כיתתית בקבוצות,...
האם אתם אוהבים פופקורן? אנחנו מאד אוהבים לנשנש פופקורן, אבל פופקורן הוא יותר מסתם חטיף...
0
    0
    העגלה שלך
    העלה שלך ריקהחזור לקניה
      Calculate Shipping
      Apply Coupon
      Available Coupons
      הנחה10 Get 10% off

      קבלו תוכן קסום בחינם!

      נרשמים לניוזלטר ונהנים מעדכונים,
      שלל הטבות ומלא הפתעות