האם ניתן לנפח בלון ללא נשיפה ? בוודאי שאפשר בואו ננסה שתי שיטות .
ניסוי 1 – ניפוח בלון בעזרת שמרים
הציוד הנדרש: |
|
שלבי ההכנה: |
|
מה ניתן ללמוד? |
הבלון לאט לאט מתחיל להתנפח והשמרים עולים ותופחים בתוך הבקבוק. איך זה קורה? ברגע שהסוכר בא במגע עם המים והפך רטוב וחמים, החלו השמרים להשתמש בו כמזון ליצירת אנרגיה. בתהליך זה פלטו השמרים תוצרי לוואי של פחמן דו-חמצני ואלכוהול. הגז נלכד בבקבוק האטום והחל לנפח את הבלון. אנו משתמשים בשמרים לתעשיית המזון והשתייה החריפה. שמרים הם בעצם פטריות חד-תאיות המסוגלים לבצע נשימה אווירנית בדומה לנו הנושמים חמצן. אך הפטריות יכולות גם לחיות בהיעדר חמצן בהיותן מסוגלות להפיק אנרגיה גם בצורות אחרות. במקרה של השמרים, הם מסוגלים לפרק סוכר המצוי בסביבתם. כשמצוי חמצן בסביבתם, יכול תא השמר לפרק מולקולות גלוקוז ליצירת מולקולות אנרגיה תוך פליטת מים ופחמן דו-חמצני. בתהליך אפיית עוגות אנו משתמשים בשמרים ובסוכר כדי להתפיח את הבצק. מולקולות הפחמן הדו-חמצני, נלכדות בחומר ומנפחות אותו. כשמדובר בתסיסה כוהלית נוצר פירוק של מולקולות גלוקוז בלי נוכחות חמצן. התוצאה הסופית היא פליטת מולקולות אנרגיה, אלכוהול ופחמן דו-חמצני. |
ניסוי 2 – ניפוח בלון בעזרת שמרים
הציוד הנדרש: |
|
שלבי ההכנה: |
|
מה ניתן ללמוד? |
הבלון לאט לאט מתחיל להתנפח כי נוצרה ריאקציה. איך זה קורה? יצרנו תגובה בין חומצה ובסיס. ברגע שחומץ – חומר חומצי כמו לימון, מיץ עגבנייה ורוב האוכל שאנחנו אוכלים פוגש באבקת סודה לשתייה – חומר בסיסי כמו חלבון ביצה, אבוקדו, אבקת כביסה, סודה נוצרת תגובה. |