הבלון לאט לאט מתחיל להתנפח כי נוצרה ריאקציה.
איך זה קורה?
יצרנו תגובה בין חומצה ובסיס. ברגע שחומץ – חומר חומצי כמו לימון, מיץ עגבנייה ורוב האוכל שאנחנו אוכלים פוגש באבקת סודה לשתייה – חומר בסיסי כמו חלבון ביצה, אבוקדו, אבקת כביסה, סודה נוצרת תגובה.
בתגובה בין חומצות ובסיסים נוצרים מים וחומרים נוספים. במקרה של חומץ וסודה נוצר גם הגז פחמן דו חמצני. הגז משתחרר לבקבוק ובהמשך גם אל תוך הבלון, וכך הבלון מתנפח.
הגז שכעת בתוך הבלון הוא פחמן דו חמצני בלבד וזהו גז כבד מאוד ולכן נופל לרצפה מהר יחסית לבלון רגיל.
אבקת סודה לשתייה משמשת להתפחת עוגות. במפגש עם חומצות אבקת הסודה משחררת פחמן דו חמצני לתוך הבלילה ומתפיחה את העוגה. לכן בעוגות בהן משתמשים באבקת סודה להתפחה, תמיד יופיע במתכון גם נוזל חומצי, כמו שמנת חמוצה, מיץ תפוזים וכו’.
למעשה אבקת סודה לשתייה היא גם החומר הפעיל באבקת האפיה. באבקת אפיה, בנוסף לאבקת סודה מוסיפים גם אבקת חומצה. ברגע שאבקת האפיה פוגשת במים, האבקות נרטבות ומגיבות אחת עם השנייה ליצירת אותה תגובה ושחרור של גז. |