הירח הוא המלך של שמי הלילה – אורו חזק, והוא היחיד שבגלל קרבתו אלינו אפשר לראות בלי טלסקופ. מדוע צורתו משתנה במהלך החודש ומדוע לעתים ניתן לראותו גם ביום?
בימים שונים של החודש, הירח נראה שונה. בתחילה לא רואים אותו כלל, אחר כך הוא מקבל צורת בננה גדלה והולכת, ואז הופכת לחצי עיגול ולעיגול מלא. באמצע החודש בדיוק הוא מתחיל לקטון, עד שהוא נעלם לגמרי.
השינויים האלה נקראים “מופע הירח“. לוחות השנה העברי והמוסלמי עושים שימוש במחזוריות של מופעי הירח כדי לקבוע את החודשים. זו הסיבה לכך שבתחילת החודש העברי לא רואים את הירח, ולעומת זאת באמצע החודש הירח מלא. כדי להתאים את לוחות הירח עם הלוח הגרגרואיני, שעושה שימוש במחזוריות השמש, נקבע שבכל מחזור של 19 שנים, שבע מתוכן מעוברות, כלומר יש בהן שני חודשי אדר.
מופעי הירח נגרמים כתוצאה מכך שהשמש מאירה בכל פעם חלק אחר של פני הירח. בכל עת מואר חצי כדור, אנו רואים את מופעיו של הירח באופן אחר בכל יום בחודש מכיוון שאנו צופים עליו מנקודת יחוס אחת.
ואם תרצו לצפות בצד הרחוק של הירח תצטרכו לשלוח לשם חללית שתשלח תמונותיה לכדור הארץ. מופעי הירח נגרמים כתוצאה מזווית הארה שונה של השמש ביחס לצופה מכדור הארץ. כאשר הירח ‘מלא’ החצי הרחוק מכדור הארץ הינו חשוך ולהיפך – בתחילת החודש העברי הירח נראה חשוך לצופה מכדור הארץ, אולם החצי הרחוק מאיתנו מואר.
הירח סובב על צירו במשך 27 יממות 7 שעות ו 43 דקות זהו גם פרק הזמן אותו מקיף את כדור הארץ ולכן הצופה מכדור הארץ לעולם יראה רק את אותו הצד של הירח. פרק זמן זה מכונה בשם חודש כוכבי. לירח אין “צד חשוך”, אולם ישנו צד רחוק, אותו לא ניתן לראות מכדור הארץ.
בואו נכין מיצג מופעי ירח שיעזור לנו להמחיש את הנושא
החומרים הדרושים :
- בריסטול שחור
- טוש לבן או טיפקס
- מספריים
- השבלונה המודפסת שלנו
- נייר דבק
לינק לשבלונה: מופע ירח
הוראות ההכנה מופיעים ע”ג השבלונה
בונוס! ניתן להכין דגם קטן של מופעי ירח מעוגיות אוראו