הכרומטוגרפיה היא אחת השיטות להפרדה בין חומרים ומשתמשים בה, בין השאר, לבדיקת חומרים הנמצאים בדם ובשתן, ואף במעבדות לזיהוי פלילי.
שמה של השיטה מגיע מיוונית כרומו – ‘צבע’, וגרפיה – ‘לרשום / לכתוב’. כלומר הפירוש המילולי של כרומטוגרפיה זה ‘רישום צבעים’. שניתן לה ע”י מפתח השיטה מיכאיל צוויט .
צוויט היה בוטניקאי – חוקר צמחים, והתעניין בצִבענים (פיגמנטים) שנמצאים בצמחים. וניסה למצוא שיטה להפריד בין חומרי הצבע השונים.
ב 1901 הוא ניסה למלא צינור זכוכית אנכי ארוך באבן גיר טחונה. הוא מזג לקצה העליון של הצינור תמיסה ירוקה שהשיג מעלי צמח כתושים, ואז שטף אותה כלפי מטה לתחתית הצינור.תוך כדי הזרימה בצינור התמיסה הירוקה הופרדה לשלושה חלקים – ירוק, כתום וצהוב.
צבעים אלה מייצגים שלוש משפחות של חומרים הנמצאים בעלי הצמח: כלורופיל, קרוטן וקסנטן. כל חומר יצא בזמן אחר מתחתית הצינור.
ישנם סוגים שונים של כרומטוגרפיה. אנו נתנסה באחת מהשיטות: כרומטוגרפית-נייר.
האם צבעים מסיסים במים? ישנם צבעים המסיסים במים , למשל צבעי מים וישנם צבעים אחרים המסיסים בחומרים אחרים למשל, לק הציפורניים מסיס באצטון.
חשבתם מה היה קורה ביום גשום, אם כל הצבעים בעולם היו מסיסים במים?: העולם שלנו היה הופך לחסר צבע, כל הצבעים מכל הבתים, הבגדים, המכוניות, העצים והפרחים היו מתמוססים.
החומרים לניסוי: |
|
אופן הניסוי: |
תנו לילדים לקרוע לחתיכות את העלים והכניסו לכוסית הבלנדר הוסיפו אלכוהול לכוס הבלנדר והעלים כעת יש לטחון את המסה בבלנדר קחו רצועה של נייר סופג וטיבלו אותו בכוס עם התערובת תנו לנוזלים להיספג הוציאו את רצועת הנייר ותנו לה להתייבש בשמש מה קיבלנו? |
מה ניתן ללמוד? |
בשיטת הכרומטוגרפיה הפרדנו את צבעי העלים ועל רצועת הנייר ניתן לראות בברור את הפרדת הצבעים שיוצרים החומרים השונים בעלים.
הכלורופיל – מעניק לצמח את צבעו הירוק, קבוצה של צבענים ירוקים שנפוצים בצמחים, הממלאים תפקיד חיוני בתהליך הפוטוסינתזה, שמנצל את אנרגיית האור להפקת סוכר ממים ומפחמן דו-חמצני, ופולט תוך כדי כך חמצן, שחיוני לחיים בכדור הארץ. פלבונואיד – מעניק לצמח את צבעו הצהוב. נמצא תמיד בצמחים ונראה לעין כאשר רמת הכלורופיל יורדת, הוא מסייע במשיכת בע”ח ומאביקים. קרוטנואיד – מעניק לצמח את צבעו הכתום. נמצאים בצמחים הם בולעים את אנרגיית האור בתהליך הפוטוסינטיזה והם מגינים על הכלורופיל מפני נזקי הקרינה. אנתוציאנין – מעניק לצמח את צבעו האדום. נמצאים בצמחים הם נוגדי חמצון חזקים במיוחד והם ידועים כמגנים מפני תהליכי הזדקנות. |
קבלו 5 רעיונות נוספים לפעילות שמתאימה לט”ו בשבט: