הסביבון הוא אחד מסמלי חנוכה האהובים והפופולריים ביותר וזוהי הזדמנות מעולה ללמד את הילדים על הנושא.
מדוע הסביבון מסתובב במעגלים? מה קובע כמה זמן הוא יסתובב? הסביבון נע במעגלים הודות לתנועה מעגלית, תנועת הסביבון מדגימה המרה של אנרגיה כימית לאנרגיית תנועה ומעבר של אנרגיית התנועה מן היד אל הסביבון כמו גם את חוק שימור האנרגיה.
הסביבון ימשיך להסתובב במהירות הסיבוב שהענקנו לו והיא תדעך עם הזמן בגלל החיכוך ברצפה. ללא החיכוך הוא יסתובב לנצח באותה מהירות, בזכות חוק שימור התנע הזוויתי.
ברגע שסביבון מתחיל לנטות על צידו תנועתו סביב הציר המרכזי נעשית יותר ויותר איטית. ציר הסיבוב שלו מתחיל לחוג במהירות סביב ציר סיבוב נוסף תנועה המכונה נקיפה. ככל שהסביבון מאט עקב ההטיה, כך מהירות הנקיפה גדלה. גם כוח המשיכה משפיע ומושך את גוף הסביבון כלפי מטה. אחד הגורמים שמשפיעים על הזמן שיידרש לסביבון ליפול לחלוטין מרגע שבו החל ליטות הצידה הוא המיקום של מרכז המסה שלו. ככל שמרכז המסה של הסביבון קרוב יותר לרצפה, כך כוח המשיכה משפיע על הסביבון פחות והוא יסתובב יותר זמן.
אולם סופו של כל סביבון להפסיק להסתובב וליפול, סביבונים ייחודיים, למשל ספינר, ג’יירוסקופ , סביבון ג’יירו או סביבון מתהפך פועלים תודות לאותם עקרונות פיסיקליים אך נראים שונה ומשך סיבובם שונה וזאת עקב המבנה המיוחד שלהם, הפורפרה למשל חגה על חוד דק מאוד, שמקטין את שטח המגע שלה עם הרצפה ואת החיכוך בה.
מוזמנים לסיבוב במחלקת הסביבונים המיוחדים שלנו
סביבונים ואשליה אופטית
הסביבונים הם דרך מעולה ללמוד על אשליה אופטית הנגרמת מפני שהעין לא מספיק מהירה להבחין בחילופי הצבעים עקב הסיבוב המהיר.
לדוג’ סביבון הצבעים של ניוטון הינה אשליה אופטית מפורסמת שתוכלו להכין עם הילדים בכיתה , כאשר צובעים את הסביבון לפי צבעי הקשת ומסובבים מהר, נוצרת אשליה כאילו הסביבון הופך לבן. הסיבה לאשליה זו נעוצה בעובדה שהצבע הלבן הוא שילוב של כל צבעי הקשת, לכן כאשר הסביבון מסתובב מספיק מהר, הצבעים נמרחים ומשתלבים אחד בשני וכך אנו מקבלים את הצבע הלבן. ישנם עוד סוגי אשליות אופטיות שניתן להדגים עם סביבונים .
אתם מוזמנים לבקר בפעילות סביבונים ואשליה אופטית אצלנו באתר להכין להתנסות ולהבין.
תוכלו להסביר לילדים ולהדגים בדרכים נוספות ולשלב את היצירות המדעיות הבאות : אריה בכלוב, זואיטרופ, מראה אינסופית, קופת קסם .